Ευρωπαϊκό Χαντικαπ | Stoixima365

Ευρωπαϊκό Χαντικαπ (European Handicap)

χάντικαπ
Previous slide
Next slide

Στο στοίχημα υπάρχουν δύο κατηγορίες χαντικαπ, το ευρωπαϊκό handicap και το Ασιατικό handicap. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα επικεντρωθούμε στην λειτουργία του Ευρωπαϊκού και θα αναφέρουμε παράλληλα τις διαφορές που έχει σε σχέση με το Ασιατικό. Επιπλέον το European handicap, πέρα από τις αγορές που προσφέρει στους αγώνες του ποδοσφαίρου, μπορεί να το συναντήσει κανείς σε μια ευρύτερη ποικιλία αθλημάτων όπως είναι το τένις, το χάντμπολ, το βόλεϊ, το μπέιζμπολ, το χόκεϊ και τα Αμερικάνικο football.

Υπάρχουν αρκετοί παίκτες στοιχήματος που προτιμούν να ποντάρουν στις πιο κατανοητές και βασικές αγορές τύπου (1Χ2, Over/Under), αδιαφορώντας για τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι αγορές των χαντικαπ. Αυτό συμβαίνει επειδή πιστεύουν πως είναι δύσκολη η γνώση τους και πως απευθύνονται στους πιο «ψαγμένους» παίκτες. Στην πραγματικότητα τα χαντικαπ έχουν συγκεκριμένη λογική και προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα.

Τα χαντικαπ έχουν την δυνατότητα να μειώνουν τις αποστάσεις 2 ομάδων δίνοντας σε αυτές εικονικό πλεονέκτημα ή μειονέκτημα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υψηλότερες αποδόσεις. Αποτελούν ιδανική επιλογή σε περιπτώσεις που έχουμε μια φαινομενικά δύσκολη και σφιχτή αναμέτρηση και όταν υπάρχει ξεκάθαρη διαφορά δυναμικής μεταξύ των ομάδων.

Κορυφαίο Live betting από τη Stoiximan

Η σημασία του Ευρωπαϊκού χαντικαπ

χαντικαπ

Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν πως η κατανόηση και η χρήση του Ευρωπαϊκού χαντικαπ είναι ευκολότερη σε σχέση με το Ασιατικό. Η σημαντικότερη διαφορά τους είναι ότι στο ευρωπαϊκό προσφέρονται 3 αποτελέσματα με το ενδεχόμενο της ισοπαλίας που δεν υπάρχει στο Ασιατικό το οποίο προσφέρει 2 πιθανά αποτελέσματα.

Στο European handicap, οι μπουκ δίνουν προβάδισμα με γκολ σε μία από τις δύο ομάδες που συνήθως είναι η πιο αδύναμη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει τις ισορροπίες και να μειώνει το θεωρητικό πλεονέκτημα της ισχυρής ομάδας, έτσι ώστε να δημιουργούνται καλύτερες αποδόσεις για το τελικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά παιχνίδια που θεωρούνται «δύσκολα» και το παραμικρό χαντικαπ μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα. Ειδικά στους αγώνες που υπάρχει ξεκάθαρη διαφορά δυναμικής, οι μειωμένες αποδόσεις των φαβορί αποκτούν πλέον μεγαλύτερη αξία. Επίσης στους bookmakers μπορεί να συναντήσετε τα χαντικαπ με συμβολισμούς. Το Ευρωπαϊκό χαντικαπ ως (ΕΗ) και το Ασιατικό χαντικαπ ως ( ΑΗ ).

Πως λειτουργεί το Ευρωπαϊκό χαντικαπ

χαντικαπ

Όπως αναφέραμε και παραπάνω στο ξεκίνημα αυτού του οδηγού του Stoixima365, η σημαντική διαφορά των χαντικαπ εντοπίζεται στο πλήθος των αποτελεσμάτων που προσφέρουν. Το Ασιατικό προσφέρει 2 αποτελέσματα ενώ το Ευρωπαϊκό 3, σαν να ποντάρετε στην κλασική επιλογή 1Χ2 και γι αυτό τον λόγο το European Hnadicap μπορεί να το συναντήσετε και ως “Single handicap” ή “3-way handicap”.

Με απλά λόγια, ένας ολόκληρος αριθμός πόντων ή γκολ προστίθενται στην αδύναμη πλευρά που είναι το αουτσάιντερ, ενώ παράλληλα οι ίδιοι αριθμοί πόντων ή γκολ αφαιρούνται και παίρνουν αρνητικές τιμές στην ισχυρή πλευρά του φαβορί.

Αυτή η ζυγοστάθμιση πόντων ή γκολ πραγματοποιείται πριν την έναρξη του αγώνα και η διευθέτηση του στοιχήματος γίνεται μετά το τέλος του γεγονότος που θα γίνει η εφαρμογή των χαντικαπ στο τελικό αποτέλεσμα. Ένα χαρακτηριστικό του Ευρωπαϊκού χαντικαπ είναι πως οι τιμές στις αγορές του απεικονίζονται υπό την μορφή ακέραιων αριθμών πχ -1, +2, -3, κλπ. Αντίθετα στο Ασιατικό χάντικαπ συναντάμε και ποσοστά τύπου -0,75, +1,25, -1,5 κλπ. ή αλλιώς στη μορφή (0.5,1.0 ή 1.0,1.5)

Παράδειγμα

Ακολουθεί ένα υποθετικό σενάριο με European handicap σε αγώνα ποδοσφαίρου. Σε ένα «ζόρικο» αγώνα ανάμεσα στην Λίβερπουλ και την Μάντσεστερ Σίτι το σετ αποδόσεων στην αγορά του Ευρωπαϊκού χάντικαπ είναι διαμορφωμένο ως εξής.

Λίβερπουλ: (-1) = 2,65
Ισοπαλία Χ: (-1) = 3,60
Μάντσεστερ Σίτι: (+1) = 2,25

Ταχύτατες αναλήψεις από την Novibet

χαντικαπ

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ντέρμπι με την Μάντσεστερ Σίτι να έχει το πλεονέκτημα του ενός γκολ υπέρ. Οι λόγος που δόθηκε το προβάδισμα στην Σίτι οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι η φόρμα των 2 ομάδων και η δύναμη της έδρας της Λίβερπουλ.

Σε περίπτωση που η γηπεδούχος Λίβερπουλ κερδίσει το ματς με 2 ή περισσότερα γκολ, το ποντάρισμα Λίβερπουλ (-1) θεωρείται κερδισμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί κατάφερε να ξεπεράσει το αρνητικό όριο του ενός γκολ στο τελικό σκορ.

Εάν «οι Reds» κερδίσουν με 1 γκολ διαφορά ( 1:0, 2:1, 3:2. κλπ.), τότε το στοίχημα στο αποτέλεσμα Ισοπαλία Χ (-1) θεωρείται κερδισμένο καθώς αφαιρείται 1 γκολ από το τελικό σκορ. Στο ενδεχόμενο που το ματς λήξει ισόπαλο ή η Μάντσεστερ Σίτι σημειώσει περισσότερα γκολ, τότε το στοίχημα Μάντσεστερ Σίτι (+1) θεωρείται κερδισμένο καθώς έχει το πλεονέκτημα του επιπλέον τέρματος στο τελικό σκορ.

Ανάλογα με την επιλογή των μπουκ, το παραπάνω στοίχημα συνήθως απεικονίζεται ως european handicap (0:1) ή (1:0) σύμφωνα με το προβάδισμα που δίνεται είτε στους γηπεδούχους, είτε στους φιλοξενούμενους. Επιπλέον, ορισμένοι bookmakers δίνουν και Ευρωπαϊκό χαντικαπ 2:0 ή 0:2 όπου αντίστοιχα με το παραπάνω παράδειγμα, χρειάζονται περισσότερα από 2 γκολ διαφορά για μία απ τις ομάδες για να θεωρηθεί κερδισμένο το στοίχημα.
Στην ουσία, το European handicap 0:1 ή ο οποιοδήποτε συνδυασμός πχ. (0:2, 0:3 κλπ.), δείχνει τον αριθμό των γκολ ή των πόντων που προστίθενται στην φιλοξενούμενη ομάδα και αντίστοιχα αφαιρούνται από την γηπεδούχο ομάδα στο τελικό σκορ.

Ευρωπαϊκό χαντικαπ VS Ασιατικό χαντικαπ

χαντικαπ

Oι διαφορές των 2 χαντικαπ είναι ξεκάθαρες, αλλά ακόμα και οι πιο έμπειροι παίκτες στοιχήματος δεν καταλαβαίνουν την λειτουργία του European handicap (EH) σε σύγκριση με το Asian handicap (AH).

Η κυριότερη τους διαφορά είναι ότι στο Ασιατικό, τα αποτελέσματα περιορίζονται σε 2. Εάν ποντάρεις για παράδειγμα στην γηπεδούχο ομάδα με χάντικαπ (0.0/-0.50), το στοίχημα σου κερδίζει σε περίπτωση που η ομάδα κερδίσει με 1 ή παραπάνω γκολ. Στο ενδεχόμενο ισοπαλίας δέχεσαι ως επιστροφή το μισό σου ποντάρισμα. Το ακριβώς ανάποδο συμβαίνει όταν ποντάρεις στο χάντικαπ της φιλοξενούμενης ομάδας (0.0/+0.5). Έτσι λοιπόν, ένα Ασιατικό χάντικαπ θεωρείται διπλό στοίχημα.

Επιπλέον, η χρήση αποκλειστικά ολόκληρων αριθμών στο Ευρωπαϊκό χάντικαπ (-1. +2. -3) αποτελεί σημαντική διαφορά σε σχέση με το Ασιατικό που μπορείς να ποντάρεις σε χάντικαπ τύπου +0,25, -0.5, +0.75, Στο παραπάνω παράδειγμα του αγώνα μεταξύ Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι, εάν τοποθετήσουμε ένα ακέραιο Ασιατικό handicap τύπου Λίβερπουλ (-1) / Μάντσεστερ Σίτι (+1), το ενδεχόμενο νίκης της Λίβερπουλ με οποιοδήποτε σκορ και διαφορά ενός γκολ, οι bookmakers επιστρέφουν τα πονταρίσματα και για τις 2 επιλογές.

Στην περίπτωση που έχουμε το ίδιο χαντικαπ με τους όρους του Ευρωπαϊκού και κερδίσει η Λίβερπουλ με 1 γκολ διαφορά, το στοίχημα Λίβερπουλ (-1) θεωρείται χαμένο καθώς επιβεβαιώνεται το ενδεχόμενο της Ισοπαλίας (-1). Αυτό συμβαίνει γιατί σε περίπτωση νίκης των γηπεδούχων με σκορ 1:0 τότε αφαιρείται το 1 γκολ του χάντικαπ και το τελικό αποτέλεσμα είναι το 0-0 που επιβεβαιώνει την ισοπαλία.

΄Τρομερές προσφορές* στο Pamestoixima.gr

Συμβουλές για αποτελεσματικό Ευρωπαϊκό χαντικαπ

χαντικαπ

Γιατί να προτιμήσει κάποιος το European handicap και που θα τον ευνοήσει; Στην πραγματικότητα, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος στοιχήματος που μπορεί να αποδειχθεί αρκετά χρήσιμος όταν 2 ομάδες έχουν κοινά χαρακτηριστικά και παρόμοια δυναμική.

Ο λόγος; Οι καλύτερες αποδόσεις που λαμβάνει ο παίκτης σε αντίθεση με την βασική αγορά τύπου 1Χ2. Σε ένα ντέρμπι ανάμεσα σε ομάδες ίδιου αγωνιστικού επιπέδου, θα παρατηρήσετε πως το σετ αποδόσεων είναι ισορροπημένο, αλλά μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι που να ευνοούν την επιλογή του χάντικαπ.

Χρησιμοποιώντας το ίδιο παράδειγμα του παραπάνω αγώνα, θα εξηγήσουμε το εξής σενάριο. Έστω ότι η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκονται αντιμέτωποι στον τελικό του FA Community Shield Cup. Στον συγκεκριμένο τελικό συμμετέχουν οι περσινοί πρωταθλητές της Premier League και ο νικητής του FA Cup, που σημαίνει ότι η διεξαγωγή του αγώνα γίνεται σε ουδέτερο έδαφος που είναι το γήπεδο Wembley.

Στην περίπτωση αυτή, δεν υφίστανται πρακτικά οι γηπεδούχοι και φιλοξενούμενοι και οι ομάδες βρίσκονται περίπου στο ίδιο επίπεδο και έχουν τις ίδιες πιθανότητες για να κερδίσουν το τρόπαιο. Εάν τοποθετήσετε στοίχημα στο «κλασικό» 1Χ2 στο συγκεκριμένο ματς, τότε είναι πιθανό να ποντάρετε σε αποδόσεις του ύψους 1.90 με 2.30 για την ομάδα κάτοχο της Πρέμιερ Λιγκ, η οποία θεωρείται συνήθως δυνατότερη σε σύγκριση με την νικήτρια του FA Cup.

Εάν όμως χρησιμοποιείτε Ευρωπαϊκό χάντικαπ στο παράδειγμα μας, τότε έχετε την δυνατότητα να ποντάρετε σε αποδόσεις ύψους 3.50 και μεγαλύτερες για την νίκη του φαβορί. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είστε αρκετά πεπεισμένοι ότι η ομάδα που θα τοποθετήσετε το χάντικαπ έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει, γιατί το ρίσκο που αναλαμβάνετε είναι μεγαλύτερο.

Αφού εξηγήσαμε το Ευρωπαϊκό χάντικαπ, πλέον μπορείς να διαπιστώνεις την χρησιμότητα του σε αγώνες όπου δυνατές ομάδες έχουν την ικανότητα να κερδίσουν με περισσότερα από 1 γκολ ή συγκεκριμένο αριθμό πόντων. Εκτός από το ποδόσφαιρο, ας δούμε πως λειτουργεί το European handicap στο μπάσκετ και σε άλλα αθλήματα. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα χάντικαπ σε αυτά τα αγωνίσματα, συνήθως διαθέτουν μεγαλύτερα όρια καθώς τα γκολ ή οι πόντοι που σημειώνονται είναι αναλογικά περισσότερα. Ένας μπουκ μπορεί να προσφέρει Ευρωπαϊκό χάντικαπ σε ένα αγώνα μπάσκετ υπό την μορφή:

Ρεάλ Μαδρίτης (-7.5) Μπαρτσελόνα (+7.5)

Στην περίπτωση που η Ρεάλ κερδίσει το ματς με 7 πόντους διαφορά από την Μπαρτσελόνα, τότε το στοίχημα θεωρείται χαμένο καθώς οι 7.5 πόντοι του χάντικαπ αφαιρούνται από το τελικό σκορ. Επιπλέον, μπορείτε να αγοράζετε ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις στο European handicap με το να ποντάρετε σε μεγαλύτερες διαφορές γκολ ή πόντων. Για παράδειγμα, η διαφορά του ενός γκολ για την νίκη της ομάδας φαβορί, μπορεί να είναι της τάξης του 1.70, ενώ το να κερδίσει τον αγώνα με 3 ή περισσότερα γκολ διαφορά μπορεί σκαρφαλώσει σε αποδόσεις του ύψους 3,50 και παραπάνω.

Επίλογος

Τα στοιχήματα με χάντικαπ αποτελούν γεννήτρια παραγωγής καλύτερων αποδόσεων σε αγώνες που έχουμε ξεκάθαρα φαβορί και οι αποδόσεις βρίσκονται σε μη αποδεκτές τιμές. Ωστόσο, όπως παρατηρήσατε στα παραπάνω παραδείγματα, τα χάντικαπ μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σε αγώνες που οι διαφορά δυναμικότητας των ομάδων δεν είναι μεγάλη, αλλά πιστεύουμε πως για κάποιο λόγο μία από τις ομάδες μπορεί να κερδίσει με μεγάλη ή μικρή διαφορά.

Οι λόγοι για να τοποθετήσεις κάποιο χάντικαπ μπορεί να προκύπτουν από το κίνητρο των ομάδων , τις καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν τον αγωνιστικό χώρο, τα αποτελέσματα της στατιστικής τους καθώς και από την γενικότερη γνώση που έχουμε για την τωρινή κατάσταση των ομάδων. Όμως ο σημαντικότερος λόγος για να ασχοληθείς με την ιδιαίτερη αγορά των handicap , είναι ότι θα βρίσκεις πάντα καλύτερες αποδόσεις.

Συγκεκριμένα, αξίζει να ασχοληθεί κανείς με το Ευρωπαϊκό χάντικαπ, γιατί είναι ευκολότερο ως προς την απομνημόνευση των χάντικαπ που προσφέρει και μπορεί να θεωρηθεί πιο ξεκάθαρο σε σχέση με το Ασιατικό χάντικαπ. Οι κανόνες του European handicap είναι πολύ απλοί και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο στην κερδοφορία της κάβας σας.

Κορυφαίο live betting και τεράστιες αποδόσεις στην Bet365

ΝΟΜΙΜΕΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ

Στοίχημαν

Stoiximan

5/5

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

pamestoixima

Pamestoixima.gr

5/5

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

novibet-banner
5/5

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

bet365-banner
5/5

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

betshop-banner
5/5

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

winmasters-banner
5/5

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ