xGoals: Πλήρης οδηγός και θεωρία (Βίντεο) | Stoixima365.com

xGoals: Τι είναι; Πλήρης οδηγός και θεωρία για αρχάριους και προχωρημένους (Βίντεο)

xgoals τι ειναι
Previous slide
Next slide

Η ορολογία που γίνεται όλο και πιο γνωστή στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι τα xGoals. Τα xgoals θα λέγαμε πως έφεραν την επανάσταση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και στον τρόπο με τον οποίο εξετάζουμε μια ευκαιρία προς την εστία και όχι μόνο. Στην ουσία τα Expected goals, είναι μία ακριβής μονάδα μέτρησης που μας δείχνει το μέγεθος των πιθανοτήτων που έχει κάθε τελική προσπάθεια να καταλήξει σε γκολ, βάσει αξιόπιστων στατιστικών μετρήσεων.

Φυσικά οι Άγγλοι και συγκεκριμένα η Premier League, έχουν σχηματίσει μία ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από τα xgoals, τα οποία εξετάζουν και συμβουλεύονται για να σχηματίσουν την τακτική των ομάδων τους, αλλά κυρίως για να εξετάσουν και να βελτιώσουν την επίδοση των παικτών. Συνεχ’ιστε να διαβάζετε τον οδηγό του Stoixima365 για τα xgoals και αν μη τι άλλο θα βρείτε αρκετές χρήσιμες πληροφορίες.

Κορυφαίο Live betting από τη Stoiximan

Ποιους παράγοντες εξετάζουν τα xGoals

Τα xgoals υπολογίζουν την ποιότητα της κάθε φάσης και δεν μένουν στον αριθμό των προσπαθειών. Για παράδειγμα, είναι ανούσιο να θεωρούμε ότι μια ομάδα με 12 προσπάθειες προς την εστία, άξιζε το αποτέλεσμα της νίκης, όταν μόνο οι 3 από αυτές ήταν τελικές με πιθανότητες για γκολ. Συνεπώς τα Expected goals, έβαλαν στο μικροσκόπιο κάθε τελική προσπάθεια και αντλούν τις κατάλληλες πληροφορίες με βάση τους παρακάτω παράγοντες:

  • Ο τρόπος εκτέλεσης (σουτ ή κεφαλιά).
  • Εάν προηγήθηκε ντρίμπλα πριν από την εκτέλεση.
  • Αν ήταν τετ-α-τετ, με μοναδικό εμπόδιο τον τερματοφύλακα.
  • Η γωνία σε σχέση με την εστία (απ’το πλάι, κεντρικά κτλ).
  • Το είδος της πάσας (σέντρα, κάθετη, μακρινή μπαλιά, open play).
  • Αν οι τελικές προσπάθειες προήλθαν έπειτα από απόκρουση του τερματοφύλακα.
  • Ο ίδιος ο τρόπος εκτέλεσης σουτ (σε κενή εστία, εκτέλεση φάουλ, στην κανονική ροή κτλ).
  • Η απόσταση των αμυντικών απ’τον παίκτη που εκτελεί.
Stoixima365 | Στοίχημα365
Διάγραμμα xGoals

Πλέον, έπειτα από εκατοντάδες χιλιάδες μετρήσεις τελικών φάσεων, η μέθοδος των xgoals, παρουσιάζει την βαθμολογία της κάθε προσπάθειας με την μορφή αριθμού. Η κάθε βαθμολογία αποτελεί στατιστικό της τελικής προσπάθειας με βάση τις πιθανότητες που έχει για να γίνει γκολ. Μια μεγάλη προσπάθεια απέναντι στην εστία και με εξουδετερωμένο τερματοφύλακα μπορεί να έχει 0.97 xGoals, που σημαίνει 97% πιθανότητα επιτυχίας. Ένα μακρινό σουτ μπορεί να έχει 0,02 xGoals που μας δείχνει 2% πιθανότητα για να γίνει γκολ. Αντίθετα ένα σουτ από τετ α τετ ενδέχεται να έχει 0.40 xGoals που αναφέρεται σε 40% πιθανότητα επιτυχίας.

΄Τρομερές προσφορές* στο Pamestoixima.gr

Stoixima365 | Στοίχημα365
Διάγραμμα

Συνεπώς ένα σουτ που γίνεται από θέση με 0.02 xGoals (2%) δεν μπορεί να θεωρηθεί καλή ευκαιρία ανεξάρτητα από το εάν βρει εστία η γωνία. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν μετά από κάθε ανάλυση είναι εντυπωσιακά και μεταφέρουν το «διάβασμα» των ποδοσφαιρικών αγώνων, σε ένα ανώτερο επίπεδο.

Stoixima365 | Στοίχημα365
Οι τοποθεσίες των γκολ του Μίροσλαβ Κλόζε στα Παγκόσμια Κύπελλα που αγωνίστηκε

 Πόσες πιθανότητες έχει κάθε τελική προσπάθεια να γίνει γκολ;

Θα εξηγήσουμε περισσότερο την λειτουργία των expected goals, μέσα από δύο βίντεο με εθνικές ομάδες. Το πρώτο βίντεο δείχνει την τελική προσπάθεια του Yakubu στο ματς της Νιγηρίας με την Νότια Κορέα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Ο Yakubu δέχεται την μπάλα σε θέση open goal, ενώ ο αντίπαλος τερματοφύλακας έχει ήδη εξουδετερωθεί. Παρόλο αυτά, πετυχαίνει το απίστευτο, καθώς στέλνει την μπάλα εκτός εστίας σε μια ευκαιρία με πιθανότητες επιτυχίας σχεδόν 100%!

Η χαμένη ευκαιρία του Yakubu

Το δεύτερο βίντεο είναι η ανεπανάληπτη “one of a kind” γκολάρα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στο φιλικό παιχνίδι της εθνικής Σουηδίας με την Αγγλία, βάζοντας ένα «ψαλιδάκι» από τα 27 μέτρα! Ενώ η προσπάθεια του Ιμπραΐμοβιτς καταγράφηκε στα στατιστικά ως γκολ, η απίστευτη χαμένη ευκαιρία του Yakubu δεν εμφανίζεται πουθενά στον πίνακα των στατιστικών. Ωστόσο, εάν οι δύο παίκτες επαναλάμβαναν τις ίδιες ευκαιρίες επί πολλές φορές ξανά, θα περιμέναμε να μπουν περισσότερα γκολ από την φάση σε κενή εστία του Yakubu παρά του Ζλάταν. Αν και ο δεύτερος παίκτης, πιθανόν να διαφωνούσε με αυτό.

Το ψαλιδάκι του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για την χρησιμότητα των Χάντικαπς στο στοίχημα; Πόσο αποτελεσματικά είναι στην επίτευξη μακροχρόνιου κέρδους; Έχετε την δυνατότητα να γνωρίσετε το Ευρωπαϊκό και Ασιατικό χάντικαπ για να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι στο κυνήγι της επιτυχίας.

Ταχύτατες αναλήψεις από την Novibet

Επεξήγηση των Expected goals

Stoixima365 | Στοίχημα365
Η συχνότητα των σουτ που καταλήγουν σε γκολ ανάλογα με το χρώμα της διαβάθμισης που έχει η κάθε τοποθεσία.

Θα υπολογίσουμε την αξία των xgoals για την παραπάνω ευκαιρία του Yakubu μέσα από μια σύγκριση αρκετών παρόμοιων ευκαιριών στο παρελθόν. Δηλαδή, εάν οι 98 από κάθε 100 παρόμοιες φάσεις καταλήγουν σε γκολ, η εκτίμηση των expected goals για την προσπάθεια το Yakubu, είναι 0.98. Όμως, για να απλοποιήσουμε αυτή την περίπτωση αγνοήσαμε μια σημαντική ερώτηση: Πως αποφασίζουμε ότι δύο ευκαιρίες είναι παρόμοιες ή όχι; Παρά το γεγονός ότι κάθε ευκαιρία για γκολ είναι κατά κάποιο τρόπο μοναδική, οι πιθανότητες εξακολουθούν να έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Όπως καμιά φορά συμβαίνει το σουτ να έχει πραγματοποιηθεί από την ίδια σχεδόν θέση, ή ο παίκτης χρησιμοποιεί το ίδιο μέρος του σώματός του στην τελική προσπάθεια.

Ωστόσο, οι ευκαιρίες και οι πιθανότητες στα βίντεο είναι τελείως διαφορετικές. Η προσπάθεια του Yakubu, ήταν από πολύ κοντινή απόσταση και «εύκολο» γκολ, χωρίς τον τερματοφύλακα ή τους αμυντικούς να παρεμποδίζουν την φάση. Αντίθετα, η προσπάθεια του Ιμπραΐμοβιτς ήταν από ακόμα πιο μακρινή απόσταση και με μερικούς  αμυντικούς ανάμεσα στον ίδιο και το τέρμα. Επιπλέον, η ευκαιρία του Yakubu κατέληξε σε σουτ με το δεξί πόδι, ενώ το γκολ του Ζλάταν ήταν αποτέλεσμα αιφνιδιασμού που ολοκληρώθηκε με ένα μαγικό «ψαλιδάκι.»

Το μοντέλο των expected goals ζυγίζει την σημαντικότητα από κάθε παρόμοιο χαρακτηριστικό και παρουσιάζει την αξία της κάθε ευκαιρίας. Έτσι λοιπόν, όσο πιο κοντά στην εστία του αντιπάλου δημιουργείται η ευκαιρία για γκολ, τόσο πιο μεγάλη γίνεται η αξία των xgoals. Αντίστοιχα, όσο πιο δύσκολη γίνεται η γωνία ή οι συνθήκες στην προσπάθεια του γκολ, τόσο πιο πολύ μικραίνει η αξία των xgoals.

Επιπλέον, το μοντέλο αναγνωρίζει το γεγονός πως οι προσπάθειες με «ψαλιδάκι» είναι δυσκολότερο να καταλήξουν σε γκολ από ότι τα σουτ με το δεξί πόδι. Επίσης τα σουτ που προκύπτουν κατά βάσει από αιφνιδιασμούς καταλήγουν συχνότερα σε γκολ, σε σύγκριση με τα σουτ που προκύπτουν από αργή ανάπτυξη παιχνιδιού.

Κορυφαίο live betting και τεράστιες αποδόσεις στην Bet365

Η εφαρμογή των xGoals στην αγορά παικτών

Οι περισσότερες ομάδες, στην προσπάθεια να κρατήσουν τα «βιβλία» τους σε ισορροπία, χρειάζεται συνεχώς να μεταπωλούν τους καλύτερους παίκτες, όταν η χρηματιστηριακή αξία αγγίζει την κορυφή. Παρόλο αυτά θα πρέπει να εντοπίζουν και κατάλληλους αντικαταστάτες. Το ζητούμενο είναι να πουλήσουν τους παίκτες που έχουν υπεραξία στην αγορά και να υπογράψουν παίκτες που η αξία τους παρουσιάζει πτώση. Πως εντοπίζουν τους παίκτες που η αξία τους την δεδομένη στιγμή είναι ακόμα πεσμένη αλλά μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκτοξευθεί;

Stoixima365 | Στοίχημα365
xGoals στο μεταγραφικό κομμάτι

Στα πλαίσια των expected goals, οι παίκτες που ξεπερνούν την εικόνα που αποδίδουν τα xGoals, αποκτούν υπεραξία και είναι καλή ευκαιρία για αγορά στο στοίχημα, σε εταιρίες όπως η Novibet ή το Pamestoixima. Αντίστοιχα, όταν τα γκολ που πετυχαίνουν είναι λιγότερα από όσα προβάλλουν τα xGoals, τότε η αξία των παικτών συχνά πέφτει και προκαλούν το ενδιαφέρον των ομάδων. Αυτό γίνεται, γιατί οι συγκεκριμένοι παίκτες δεν εκμεταλλεύτηκαν σημαντικές ευκαιρίες για γκολ και αυτό είναι κάτι που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και σε μια ομάδα διαφορετική, ίσως επιβεβαιώσουν την «πραγματική» τους αξία.

Για να εντοπίσουμε μόνο τους παίκτες που έχουν καλή επίδοση βάσει των expected goals, χρειάζεται να λάβουμε υπόψη δύο σημαντικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι, να εξετάσουμε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ευκαιριών για γκολ, προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Το μοντέλο των expected goals, μπορεί να παρουσιάζει δυσκολίες στον υπολογισμό των ιδιαιτεροτήτων που έχει η κάθε ατομική ευκαιρία για γκολ, όμως αυτές οι διαφορές καλύπτονται μέσα σε ένα μεγάλο δείγμα ευκαιριών.

Συγκεκριμένα, οι σημαντικές πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τις τοποθεσίες των αμυντικών και του τερματοφύλακα, των αριθμό των παικτών μεταξύ του σουτέρ και του τέρματος, καθώς και το μέγεθος της πίεσης που δέχεται ο center for που εκτελεί το σουτ, μπορεί να μας είναι άγνωστες. Ο δεύτερος παράγοντας είναι, ότι οι διάφοροι τύποι παικτών αποδίδουν καλύτερα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα κάποιοι παίκτες, είναι αποτελεσματικότεροι στο να διασπούν την αμυντική γραμμή και να οδεύουν κατευθείαν προς το τέρμα, ενώ άλλοι παίκτες προτιμούν τις βαθιές σέντρες στην μεγάλη περιοχή.

Stoixima365 | Στοίχημα365
Διαγράμματα παικτών

Έτσι λοιπόν, οι παίκτες που υπολογίζονται σύμφωνα με τελικές στις οποίες δεν έχουν πλεονέκτημα, είναι πιθανό να σκοράρουν λιγότερα γκολ από όσα τους δίνουν τα xGoals. Εάν δηλαδή υπολογίζαμε τον Μέσι να σκοράρει, αφού δεχτεί την μπάλα από ψηλή σέντρα αντί για χαμηλή πάσα, θα σημείωνε λιγότερα γκολ απ΄αυτά που θα περιμέναμε.

Stoixima365 | Στοίχημα365
Πίνακας xGoals παικτών της Championship

Στον παραπάνω πίνακα απεικονίζονται τα xGoals για κάθε 90λεπτο, τα ακριβή γκολ που σημειώθηκαν μέσα στα 90 λεπτά και τα ποσοστά των γκολ που ξεπέρασαν ή δεν έφτασαν το προσδοκώμενο όριο των expected goals. Το δείγμα αποτελείται από 7 επιθετικούς κατά την διάρκεια της σεζόν 2017/18 στην Αγγλική Championship.

H μέτρηση καθιερώθηκε στο αγωνιστικό όριο των 90 λεπτών μόνο για να συνυπολογιστούν και οι όποιες διαφορές. Για παράδειγμα, ο P.Bamford της Λίντς είχε 0.34 xGoals, ενώ το ποσοστό των γκολ που σημείωσε ήταν 0.43. Αυτό μας δείχνει πως ο Bamford ξεπέρασε τις προσδοκίες κατά +0.09. Όπως προαναφέραμε, οι παίκτες που σκοράρουν λιγότερα γκολ από τα expected goals, τραβούν το ενδιαφέρον πάνω τους. Ωστόσο, ο παίκτης της Μπρέντφορντ, Neal Maupay, αξιοποίησε λιγότερες τελικές σε σχέση με τον Famara Diédhiou της Μπρίστολ Σίτι, τον Oliver McBurnie της Σουόνσι και τον Callum Robinson της Πρέστον.

Stoixima365 | Στοίχημα365
Neal Maupay

Ο Maupay φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερο ενδιαφέρον σύμφωνα με τον αριθμό των xGoals καθώς βρίσκεται στο -0.12 από το προσδοκώμενο όριο. Από ότι φάνηκε στο μέλλον, ο Maupay πήρε προαγωγή και πλέον σκοράρει με την νέα του ομάδα, την Μπράιτον για 3 συνεχόμενες σεζόν. Επίσης, τόσο ο Robinson όσο και ο Assomabalonga αποτελούν καλή περίπτωση για μια νέα ομάδα. Παρά  το γεγονός ότι και οι δύο παρουσιάζουν υψηλές τιμές στα xGoals, δεν εκμεταλλεύτηκαν σωστά όσες τελικές προσπάθειες έπρεπε.

Μεγάλη ποικιλία αγορών από την Betshop

Τα xGoals έχουν έρθει για να μείνουν

Τα xgοals με μία φράση, «μας άνοιξαν τα μάτια.» Το κυριότερο όφελος είναι ότι μας δείχνουν την πραγματικότητα ενός αγώνα και δεν μένουν στα γνωστά και επιφανειακά στατιστικά που μας δείχνουν οι απλές καρτέλες.

Για άλλη μια φορά οι Άγγλοι πρωτοστατούν και βλέπουν το μέλλον της επιστήμης, γύρω από το ποδόσφαιρο να πλησιάζει. Ήδη στο μεγάλο κανάλι BBC, τα expected goals πλαισιώνουν την ενότητα των αθλητικών, ενώ η μεγαλύτερη βάση δεδομένων με στατιστικά στο ποδόσφαιρο, η εταιρεία Opta, αναγνωρίζει την αξία τους.

Οι συζητήσεις μετά τον αγώνα έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και μια διαφορετική οπτική γωνία  που έχει να κάνει με την ποιότητα του αποτελέσματος. Φυσικά όσο μεγαλύτερο είναι το δείγμα των στατιστικών στοιχείων ενός πρωταθλήματος ή μίας ομάδας τόσο πιο χρήσιμα είναι τα xgoals και αντικατοπτρίζουν ακριβέστερα την πραγματική εικόνα της διοργάνωσης ή της ομάδας.

Όμως, η συγκέντρωση των ποιοτικών στατιστικών ενός αγώνα, είναι επίπονη προσπάθεια και χρειάζεται αρκετά καλή ανάλυση και εργαλεία, για να προστεθούν σωστά τα ανάλογα στοιχεία. Συνεπώς είναι αρκετά δύσκολο να κάτσει κάποιος και να σχηματίσει τα δικά του xgoals, ενώ παράλληλα απαιτούνται προχωρημένες στατιστικές γνώσεις. Στο διαδίκτυο θα βρείτε διάφορες ιστοσελίδες που παρέχουν expected goals για κάθε ομάδα, ωστόσο είναι καλό και πρέπει να πραγματοποιείτε σύγκριση των σελίδων προτού αποφασίσετε να εμπιστευθείτε κάποια από αυτές.

Άμεσο Cash out από την Winmasters

Η αλήθεια των xGoals πίσω από κάθε τελική προσπάθεια και η σημασία τους στο στοίχημα

Πλέον, οι αναλύσεις των αγώνων αποκτούν μεγαλύτερη ακρίβεια και μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των expected goals. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελούν την σύγχρονη επιστήμη του ποδοσφαίρου, αλλάζοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων. Είναι ένα εντυπωσιακό μοντέλο και παράλληλα σημαντικό πλεονέκτημα για αυτούς που έχουν πρόσβαση στις συγκεκριμένες πληροφορίες. Όπως είδαμε, τα xGoals πέρα από τον ποιοτικό έλεγχο των φάσεων, μπαίνουν δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι, καθώς οι ενδείξεις αποτελούν μορφή ταυτότητας για τους παίκτες.

Παράλληλα δείχνουν τα κενά στην απόδοση των παικτών, τα  οποία εντοπίζουν οι σύλλογοι και εξατομικεύουν τις προπονήσεις τους. Σε στοιχηματικά πλαίσια, τα xGoals μπορούν να μας δείξουν μια πρώτη εικόνα, για το πόσα γκολ που ενδέχεται να μπουν σε έναν αγώνα. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό σε γεγονότα που δεν έχουμε πλήρη εικόνα και μπορούμε να εισάγουμε το κομμάτι αυτό μαζί με τα υπόλοιπα διαθέσιμα στατιστικά.

Επιπλέον η γνώση των expected goals κατά την διάρκεια ενός αγώνα, μπορεί να αναδείξουν τις καλύτερες ευκαιρίες για Live στοιχηματισμό, ενώ παράλληλα μειώνουν αρκετά το ρίσκο σε αγορές που έχουν να κάνουν με τα συνολικά γκολ, Over/ Under, Goal/No Goal κ.α.

Κορυφαίο Live betting από τη Stoiximan

Παρακάτω θα δείτε το βίντεο για τα xGoals:

ΝΟΜΙΜΕΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ

Στοίχημαν

Stoiximan

5/5

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

pamestoixima

Pamestoixima.gr

5/5

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

novibet-banner
5/5

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

bet365-banner
5/5

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

betshop-banner
5/5

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

winmasters-banner
5/5

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ